5 stvari, na katere moraš biti pozoren/a pri nakupu lesenih gimnastičnih krogov

leseni-krogi

Funkcionalna vadba z lastno težo v zadnjem času pridobiva na popularnosti. Posledično je moč zaslediti porast ponudnikov, ki prodajajo tovrstno športno opremo. Med njimi je tudi kopica takih, pri katerih lahko v katalogu zaslediš gimnastične kroge. Če so leseni krogi tvoja prva izbira in ne veš, na kaj vse moraš biti pozoren/a in kakšne so razlike med ponudniki, ti bo naslednji članek v veliko pomoč.

#1 - Lepilni spoj v lesenih krogih

Leseni gimnastični krogi so izdelani iz vezane plošče. To pomeni, da so plasti furnirjev med seboj zlepljene pod kotom 90°. S tem dobimo lesni kompozit, ki je mehansko približno enako močan v vseh smereh. To je idealno za proizvodnjo telovadnih obročev.

Za lepljenje vezanih plošč se uporablja različne vrste lepila. Pri izdelovanju plošč lepilo predstavlja dober delež stroška, zato proizvajalci radi posežejo po nekoliko cenejših možnostih. K sreči obstajajo standardi, ki vezane plošče uvrščajo glede na razred uporabe.

Leseni gimnastični krogi vodoodporni
Gimnastični krogi iz vodoodporne vezane plošče

Ker se zavedamo, da so gimnastični obroči prenosljivo telovadno orodje, upoštevamo možnost, da bodo uporabniki telovadili tudi zunaj. Tu se od časa do časa lahko zgodi, da krogi ostanejo zunaj v vlažnem okolju ali celo na dežju. Lepilni spoj mora biti tako vodoodporen, da se plasti plošče ne razslojijo. Taki spoji so v vezani plošči vidni kot ČRNE ALI TEMNO RJAVE ČRTE na zgornji sliki (fenol-formaldehidno lepilo). To je ena izmed glavnih lastnosti, ki kvalitetne lesene kroge razlikuje od manj kvalitetnih.

#2 - Vrsta lesa

V Evropi raste približno 80 različnih drevesnih vrst, le nekaj 10 pa jih je uporabljenih v komercialne namene. Medtem ko pri vseh naših preostalih izdelkih uporabljamo masiven bukov les, pa je pri krogih nekoliko drugače. Proizvajalci v Evropi izdelujejo/uvažajo vezane plošče, narejene iz breze, bukve, topola, smreke in lesa okume. Zakaj potemtakem ne uporabljamo bukove vezane plošče?

brezova-vezana-plosca-gimnasticni-krogi
Brezova vezana plošča

Bukev je ob stiku z vlago znana po velikem skrčku in raztezku, zato se le-ta večinoma uporablja v notranjih prostorih. To upoštevajo tudi proizvajalci, zato bukova vezana plošča običajno ni izdelana za zunanjo uporabo. Brezova vezana plošča, ki jo proizvajajo v Skandinaviji ali Rusiji, pa je na vlago bolj odporna in zato lepljena z dražjimi lepili.

Vsi obroči, ki so na voljo na evropskem tržišču, se ne proizvedejo samo v Evropi. V zadnjih letih je moč opaziti porast ponudbe krogov iz azijskih držav. Tam les gojijo na plantažah, ta pa raste zelo hitro in ima posledično veliko slabše trdnostne lastnosti. Torej, če želiš izbrati kvalitetne kroge, bodi pozoren/a, da so izdelani iz brezove vezane plošče ali alternativno iz bukove.

#3 - Mere gimnastičnih krogov

Na tržišču je možno zaslediti različne dimenzije gimnastičnih krogov. Mere se razlikujejo, ker proizvajalci izdelujejo kroge glede na maksimalen izkoristek materiala in dane zmožnosti orodja in strojev. Cilj je optimizacija proizvodnje, pri kateri pa lahko nekoliko trpi sama kvaliteta izdelka. Mere olimpijskih krogov za gimnastiko so nenazadnje strogo določene s strani Mednarodne gimnastične zveze.

Standardne mere krogov so torej sledeče:

  • debelina obroča – 28 mm,
  • notranji premer – 180 mm,
  • zunanji premer – 236 mm.
Leseni gimnastični krogi olimpijskih mer
Dimenzije lesenih gimnastičnih krogov
Tukaj je potrebno poudariti predvsem, da je debelina obroča najpomembnejša. Če je ta pravilna, nam omogoča izvajati t. i. false grip, ki je pri telovadbi na krogih ključnega pomena.
 
Vse je odvisno tudi od vadbe, ki jo želimo izvajati. Morda si že slišal/a tudi za crossfit kroge, ki pa imajo 32 mm debel obroč, saj se stil vadbe nekoliko razlikuje. Različne dimenzije je mogoče zaslediti tudi pri krogih za drugačen namen, kot so plezalni ali otroški krogi.

#4 - Širina trakov in kovinskega mehanizma

Pri najcenejših ponudnikih je za tako obremenjeno telovadbo moč zaslediti razmeroma ozke trakove. Če za primer vzamemo 70-kilogramsko osebo, ki izvede malce bolj silovito vajo, se ta sila bržkone podvoji ali celo potroji za težo samega telesa. 25 mm širok trak morda nekaj časa zdrži zmerne obremenitve, vendar je le vprašanje časa, kdaj bo popustil.

Zato je skoraj obvezno izbrati trakove širine 35 mm. Ti zagotavljajo do 700 kg nosilnosti. Vadba tako lahko poteka nemoteno in brez odvečnih skrbi glede varnosti.

Nastavljivi trakovi 35 mm za lesene gimnastične kroge
Nastavljivi trakovi 35 mm

S širino je povezan tudi kovinski mehanizem za nastavljanje višine. Pomembno je, da je masiven in ima vsaj tolikšno nosilnost kot trak. V primeru 25 mm širokega traku predstavlja kovinski mehanizem šibko točko, saj je ogrodje pretanko za prenašanje obremenitev. Primeren mehanizem z nosilnostjo 700 kg lahko vidiš na spodnji fotografiji.

kovinski-mehanizem-za-nastavljanje-visine-gimnasticni-obroci
Kovinski mehanizem za nastavljanje višine

#5 - Lakirani ali nelakirani leseni krogi?

Veliko izdelkov iz lesa je lakiranih ali barvanih. Notranje pohištvo lakiramo, da preprečimo občasni stik s politjem tekočin in obarvanjem zaradi UV žarkov. Zunanje lesne izdelke zaščitimo s pigmentnimi premazi in s tem podaljšamo življenjsko dobo lesa. Kaj pa leseni krogi?

Nelakirani leseni gimnastični krogi
Nelakirani leseni gimnastični krogi

Eden izmed razlogov (preberi tudi: 5 razlogov, zakaj je dobro trenirati na gimnastičnih krogih), da so leseni krogi tako popularni, je ta, da je oprijem neprimerljivo boljši od plastičnih ali kovinskih krogov. Pri tem nam ni pomembno, ali bodo le-ti delno porumeneli, ali se malo zmočili. V bistvu je ravno zmožnost absorbiranja vode odlična lastnost, ki daje lesenim krogom prednost napram ostalim. Les namreč vpije vlago z naših rok in ohranja siguren oprijem. Torej je povsem logično, da so NELAKIRANI leseni krogi prava izbira.

Za zaključek: Uporaba razuma pri nakupu lesenih krogov

V članku smo želeli odgovoriti na številna vprašanja morebitnih strank, kot so: “Zakaj so vaši leseni krogi toliko boljši od drugih?” in “V čem se razlikujejo od ostalih?”. Navedene lastnosti so glavni pokazatelj kvalitete krogov. Pa vendar nekaterih informacij o izdelkih pri ostalih trgovinah ni mogoče zaslediti. Bodisi je slika zelo nerazločna, ali pa informacije preprosto manjkajo.

Proizvajalca ali prodajalca, ki prodaja kvaliteten izdelek, zagotovo ni sram navesti vseh podrobnosti o izdelku (tako na fotografiji, kot tudi v opisu). Dober znak je že samo dejstvo, da je fotografija čista in predvsem LASTNA. Dodatne informacije o izdelku pa povedo, da je prodajalec v to vložil trud in ga želi natančno predstaviti javnosti.

Zadnji odstavek ne velja le za kroge, temveč za vse kar kupujemo preko spleta. Obstaja možnost, da bo fotografija “prelepa” in nas bodo tako pri nakupu zavedla. V takih primerih je potrebno vklopiti razum in dobro razmisliti. Verjetno bo pomagalo tudi, če se o podjetju pozanimamo in preverimo njihovo transparentnost.

Treniraj z naravo

Olimpijske mere

28 mm debel obroč in 236 mm premera.

vodoodporni

Črn lepilni spoj pomeni vodoodpornost.

Oprijem

Nelakirana površina zagotavlja odličen oprijem.

Avtor

evgen-susnik

Evgen Sušnik

Dipl. inženir lesarstva

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja