Kalistenični trening doma: prava izbira zame?

Karantena je za nami in na trenutke se zdi, da smo na to vsi že skoraj pozabili. No, skoraj vsi. Drastična izkušnja je marsikoga presenetila, tudi na področju treningov, saj so se vsi fitnes studio tako rekoč čez noč zaprli. Vsak se je ob tem znašel po svoje, nekateri so si vzeli športni »dopust«, spet drugi pa so težke uteži zamenjali kar za lastno težo in pričeli s treningi kalistenike. Dobro si slišal/a – kalistenika. Kalistenika, v Sloveniji še dokaj nepoznana oblika vadbe, iz dneva v dan pridobiva na prepoznavnosti in priljubljenosti in se ponaša z možnostjo treninga z lastno težo kadarkoli in kjerkoli, tudi  v času izrednih razmer.

Sprememba navad in trening doma

Malo gibanja, veliko hrane – joj, tale karantena nam je resnično zagodla. Poletje pa nič ne čaka in, ker bomo očitno lahko za vsaj kakšen dan odšli na morje, se želimo tudi tisti malo manj disciplinirani znebiti odvečnih »volančkov«. Marsikateri/a že pred epidemijo ni prekipeval/a od ljubezni do treninga v zaprtih prostorih pod klimatskimi napravami, zato je poletje tisti del leta, ko je najlepše trening opraviti kar na prostem, doma ali v naravi. Odlična oblika vadbe, ki ustreza tem kriterijem, je kalistenika.

Kalistenični trening na gimnastičnih krogih
Kalistenični trening na gimnastičnih krogih

V Sloveniji kalistenika iz dneva v dan pridobiva na prepoznavnosti in priljubljenosti, k čemur so nedvomno prispevala tudi družbena omrežja. Tovrsten val priljubljenosti je še toliko bolj sprožila epidemija ter samo-izolacija, saj so bila v tem času družbena omrežja polna športnikov in njihovih vadb v udobju lastnega doma.

Kalistenika – le kaj je to?

Sedaj se sprašuješ, kaj kalistenika pravzaprav je? Verjemi, da si že izkusil/a njeno intenzivnost in zahtevnost. Gre za funkcionalni trening, ki ima veliko skupnega z gimnastiko ter zaobjema širok spekter vaj – predvsem ritmičnega gibanja – pogosto brez uporabe večjih pripomočkov ali naprav. Trening tako temelji zgolj na uporabi lastne telesne teže.

Plank
Plank

Kalistenični trening je v samem bistvu pravzaprav trening za moč, pri čemer krepimo mišice, povečujemo vzdržljivost, mobilnost in fleksibilnost, vse to pa vodi k razvoju mišične mase. Kar je najpomembneje, kalistenika je osnova za vse preostale discipline, od bodybildinga do crossfita.

Kalistenika = Street workout?

Nemalo kdo kalisteniko enači s široko poznano ulično vadbo (STREET WORKOUT), ki sta si med seboj izredno podobni, vendar se razlikujeta v enem samem ključnem dejavniku – kraju vadbe. Medtem ko kalisteniko lahko izvajaš praktično kjerkoli, je t.i. street workout ali ulično vadbo mogoče izvajati zgolj v ta namen zgrajenih športnih parkih. Kot pri vsaki drugi obliki športne aktivnosti, si moraš tudi pri kalisteniki postaviti cilje. Le tako boš prepričan/a, ali je to prava oblika vadbe zate. Želiš povečati svojo moč, vzdržljivost, mobilnost in fleksibilnost? Potem je kalistenika kot nalašč zate!

Street workout park v naravi
Street workout park v naravi

Sklece, planki, počepi, dvigovanje na drogu in trebušnjaki – osnovne kalistenične vaje

Osnovne in široko poznane vaje kalistenike so sklece, planki, počepi v vseh različicah, dvigovanje na drogu in trebušnjaki, ki ciljajo vse glavne mišične skupine telesa. Podobno začetkom v fitnes centru tudi pri funkcionalnem treningu postopoma gradimo mišično maso, zatorej pričnemo z enostavnejšimi vajami in jih nato nadgrajujemo ter nadomeščamo z bolj zahtevnimi.

Osnovna kalistenična vaja - trebušnjaki
Osnovna kalistenična vaja – trebušnjaki

Tovrstne vaje lahko nadgradimo tudi z uporabo uteži, vendar moramo biti pri tem pazljivi, da naše telo še naprej sledi naravnemu vzorcu gibanja. Najprimernejše število ponovitev kalisteničnih vaj je med tri in dvanajst – v tem območju boš zaznal/a največji napredek. Večje kot je število ponovitev, manjša je možnost za poškodbe.

Športni pripomočki za trening od doma

Najlepši del kalistenike je, da za začetek ne potrebuješ veliko opreme in zagotovo ni treba plačevati mesečne naročnine. Trenirati doma lahko pričneš nemudoma, saj je večina opreme, ki jo potrebuješ, verjetno brezplačno na voljo v parku. Vendar je nekaj kosov, ki si jih lahko za izvajanje telovadbe doma kljub temu priskrbiš.

Nekaj osnovnih in najpomembnejših kosov opreme za kalisteniko, v katere je vredno vložiti svoj denar: gimnastični obroči, domači drogovi za dvigovanje in telovadne ročke.

Drogovi za dvigovanje

Poleg gimnastičnih krogov so drogovi odličen, a hkrati učinkovit pripomoček za krepitev zgornjega dela telesa. Drogovi za dvigovanje trupa so primerni tako za popolne začetnike kot izkušene profesionalce. Le-ta omogoča intenzivno vadbo z lastno težo kar v udobju lastnega doma, ki ob pravilni vadbi ne povzroča bolečin v sklepih in vezeh ter trajnih poškodb, ki lahko sicer nastanejo zaradi nepravilne rabe uteži.

Pull up bar za kalisteniko
Pull up bar za kalisteniko

Na tržišču je moč kupiti najrazličnejše oblike drogov, ki jih je mogoče namestiti med podboje vrat, ali pa nekoliko dražje samostoječe postaje. Najpomembnejši dejavnik na katerega ne smeš pred nakupom pozabiti – prilegati se mora tvojemu domovanju in okolici.

Gimnastični krogi

Gimnastični krogi so odličen pripomoček za aktivacijo celotnega telesa, še posebej zgornjega dela. V kolikor doma že imaš par gimnastičnih vadbenih krogov, droga za dvigovanje seveda ne potrebuješ. Vadba na krogih ni tako enostavna, kot se zdi na prvi pogled. Zaradi potrebe po stabilizaciji, gimnastični krogi osnovne vaje, kot so sklece, spremenijo v nekajkrat težje.

Leseni gimnastični krogi za kalisteniko
Leseni gimnastični krogi za kalisteniko

Tovrstna telovadba na prosto visečih obročih spodbuja stabilizacijo ramenskih mišic, pri čemer ti svoboda krogov omogoča, da se pri izvajanju vaj tvoji sklepi gibljejo pod željenimi koti. Aktiviraj celotno telo že z enostavnimi vajami, nekateri primeri vaj so pull upi, dipsi, sklece, muscle upi, front lever, back lever, plache, iron cross

Če še nimaš dovolj moči za izvajanje prej omenjenih vaj, ne smemo pozabiti omeniti, da gimnastične obroče lahko uporabljaš tudi kot TRX trakove. Krogi so torej zelo vsestranski pripomoček, primeren prav za vsakogar!

Leseni ali plastični gimnastični krogi?

Sedaj se boš verjetno vprašal/a: »Katere kroge naj kupim – lesene ali plastične?« Material tega funkcionalnega orodja je seveda še kako pomemben. Za neprimerljivo boljši oprijem izberi lesene gimnastične kroge, saj les vpija vlago in s tem minimizira občutek potenja dlani. Za več informacij o nakupu gimnastičnih krogov si preberi članek: 5 stvari, na katere moraš biti pozoren/a pri nakupu lesenih gimnastičnih krogov

Leseni gimnastični obroči

Gimnastični krogi s trakovi

Najvišja kakovost iz Slovenije!

Telovadne ročke

Telovadne ročke – majhne, prenosne vzporedne palice – so neverjetno orodje za vadbo zgornjega dela telesa. Poleg telovadbe pa lahko »prigaraš« tudi nekaj »kul« spretnosti. Pri nakupu omenjenega športnega pripomočka moraš biti pozoren/a na njegovo višino in stabilnost. Nižja višina paralel je tako bolj primerna za začetnike, nekoliko bolj napredni uporabniki pa lahko posežejo tudi po nekoliko višjih. Nižje kot se spustiš proti tlom, večja je aktivacija mišic. Pri nakupu bodi pozoren tudi na material izdelka – zaradi odličnih mehanskih lastnosti je najprimernejši bukov ali jesenov masiven les.

Telovadne ročke za trening doma
Telovadne ročke za trening doma

Ta orodja za vadbo z lastno težo ti s svojo ovalno ali okroglo obliko ročaja zagotavljajo optimalen in siguren oprijem, zaradi česar se boš lahko resnično posvetil/a zgolj vadbi. »Ročke za sklece« pa niso namenjene le za sklece. Na njih lahko izvajaš vrsto drugih vaj, od statičnih vzdržljivostnih vaj (L-sit), stoj, sklec v stoji, planchov in kombinacij omenjenih vaj.

V naši spletni trgovini lahko izbiraš med večimi ročkami in bradljami, ki ti nudijo različne prednosti treninga. Ne veš, kako se odločiti, katere so idealne zate? Ta članek ti bo v pomoč!

Kalistenika: DA ali NE?

Kalistenični trening z lastno težo je nedvomno način, s katerim krepiš celotno telo in duha, izvajaš ga lahko kjerkoli in kadarkoli in kar je najpomembneje – zanj nujno ne potrebuješ nikakršne opreme. Pri tem se boš izognil/a dragim fitnes kartam ter prenatrpanim vadbenim prostorom.

Funkcionalni trening resda ne omogoča izrazitega treninga posamezne mišične skupine, vendar izboljšuje vsesplošno koordinacijo in stabilnost telesa. Vadba je primerna za vsakogar ne glede na starost. Sicer je omejena na lastno telesno težo, a si jo lahko kljub temu otežiš z uporabo uteži ali različnih pripomočkov, kot so gimnastični krogi, drogovi za dvigovanje in ročke. Pri vsem tem pa ne pozabi na naravno gibanje telesa.

Avtorica

Živa Remec

Živa Remec

Dipl. tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja