Kako namestiti gimnastične kroge na strop v stanovanju

Vrtanje luknje za zidni vložek

Zagotovo si že kdaj slišal/a od prijatelja ali znanca: “Tile gimnastični krogi so res zakon, povsod jih lahko nesem in res se dobro trenira na njih!” Ampak kje pa potem trenirajo, ko je zunaj slabo vreme in jih ne morejo obesiti na drevo ali v street workout park? Obstaja zelo enostavna rešitev, za katero boš izvedel/a v naslednjih odstavkih.

Trening v stanovanju

Pozimi začne na vrata hudo pritiskati mraz. Spomladi in jeseni pogosto dežuje. Poleti je včasih enostavno prevroče za intenziven trening zunaj. Kar naenkrat se nakopiči dovolj neprimernih dni za vadbo zunaj, da je potrebno razmisliti o treningu v notranjih prostorih. Lahko investiraš veliko denarja v nakup drage opreme za domačo telovadnico, večina pa se odloči le za en super funkcionalen in večnamenski rekvizit – GIMNASTIČNE KROGE. Tudi pri slednjem je potrebna montaža, ki pa je precej bolj enostavna in ne vzame več kot pol ure. Pa začnimo!

Trening v stanovanju na gimnastičnih krogih

Kaj vse potrebuješ?

#1 - Prostor

Najbolj pomemben faktor, ki ga moraš upoštevati pri namestitvi krogov je lokacija in tip zgradbe, v kateri prebivaš. V strop bo potrebno izvrtati dve luknji. Če prebivaš v najemniškem stanovanju ali hiši, nujno vprašaj in pridobi dovoljenje za vrtanje s strani najemodajalca. Prepričaj se tudi o tem, kako je strop grajen. V naslednjem članku namreč opisujemo postopek montaže v betonski strop (najbolj pogost). O ostalih tipih stropov pa bomo rekli besedo ali dve na koncu.

Za začetek si izberi primeren prostor, kjer boš lahko nemoteno telovadil/a. Bo to spalnica, dnevna soba, hodnik, garaža? Odločitev je tvoja!

#2 - Orodje

Brez osnovnega orodja tukaj žal ne gre. Potrebuješ:

 • vrtalnik s svedrom za beton premera 10 mm,
 • kladivo,
 • izvijač.

Seveda je razumljivo, da nekaterih orodij nimaš. Brez kladiva in izvijača bo še šlo, brez vrtalnika pa nikakor. Zato si ga, v primeru da ga nimaš, poizkusi izposoditi. Zagotovo ga ima kdo od tvojih prijateljev ali sorodnikov! V nadaljevanju pa prihaja malenkosten strošek…

#3 - Vložka in kljukasta vijaka

Vložka in vijaka sta za namestitev gimnastičnih krogov ključna. Na trgu je ogromno različnih, izbrati pa moraš približno takšne, kot so na spodnji fotografiji. Kupiš jih lahko v vsaki tehnični trgovini, ali pa točno takšen komplet kupiš tukaj. Strošek le-tega naj ne bi presegal 7€, je pa odvisen od kvalitete in velikosti vložkov ter vijakov. Če montiraš v starejši hiši, je modro povprašati prodajalca v tehnični trgovini po močnejših ter zanesljivejših vložkih.

Velikost vložka: 10 mm
Velikost vijaka: 8 mm
Zunanji premer kljukice: 35 mm

Vijaki in vložki za namestitev gimnastičnih krogov v strop
Vijaki in vložki za namestitev gimnastičnih krogov v strop

Postopek namestitve krogov na strop

#1 - Vrtanje v strop

Preden vzameš v roke vrtalnik, s svinčnikom označi mesto vrtanja. Običajen razmak med krogoma je 50 cm. To so pravila Mednarodne gimnastične zveze, seveda pa si to mero lahko prilagodiš glede na svoje potrebe. Pripravi tudi sesalec, saj ti bo sicer prah letel direktno v oči. Z 10 mm svedrom nato izvrtaj luknjo vsaj 7 cm globoko oz. odvisno od tvojega vložka. 

Vrtanje luknje za zidni vložek
Vrtanje luknje za zidni vložek

Pri starejših hišah material v stropih ni tako kvaliteten. Zato se lahko kaj hitro zgodi, da luknja postane prevelika, ker se notranjost odkruši. V tem primeru najprej poizkusi z manjšim svedrom (npr. 8 mm).

Kako pa sploh deluje princip vložka in vijaka?

Morda se boš vprašal/a: “Kako pa je možno, da bo plastični vložek zdržal vso to težo?” Spodnja slika odlično pojasni, kaj se zgodi, ko vijak privijačimo v vložek. Končni del vložka je nekoliko zožan, zato vijak stisne vložek k sebi in ta se nakopiči ob steni.

Princip delovanja zidnega vložka
Princip delovanja zidnega vložka

#2 - Vstavljanje vložka

Ko je luknja zvrtana, vzameš kladivo ter vložek zabiješ v luknjo. Pomembno je, da vložek zabiješ vodoravno s stropom ali celo nekaj milimetrov bolj v notranjost. Tako lahko kasneje vse skupaj še lepo zakitaš. In skoraj si že pri koncu!

Vstavljanje zidnega vložka
Vstavljanje zidnega vložka

#3 - Vijačenje vijaka

Vijak privijačiš čim bolj naravnost. Na začetku se po navadi lahko vijači kar z roko, zadnji centimeter ali dva pa vzameš izvijač in ga s pomočjo daljše ročice priviješ do konca (slika). Če je zadnjih nekaj zavojev nekoliko bolj težkih, potem veš, da vijak res dobro drži.

Vijačenje vijaka
Vijačenje vijaka

#4 - Namestitev gimnastičnih krogov in trakov

Sedaj ti preostane le še zabavni del. Vzami nastavljiv trak ter ga napelji skozi zanko vijaka in okoli gimnastičnega kroga. Z mehanizmom lahko nastavljaš višino gimnastičnih krogov glede na to, ali delaš pull-upe, dipse, sklece … Ampak naloga še ni popolnoma dokončana! Le kaj še sledi?

Nastavljivi trak skozi vijak
Nastavljivi trak skozi vijak

Trdnostni preizkus

Preden se začneš obešati na glavo in intenzivno telovaditi, iz previdnosti najprej naredi preizkus trdnosti namestitve. Pokliči prijatelja in spusti gimnastične kroge skoraj do tal. Nato oba stopita na en krog in preizkusita trdnost z manjšimi gibi ali skakanjem. Če namestitev drži, lahko brez skrbi telovadiš vse deževne in mrzle dneve.

Kaj pa namestitev v strop, ki ni iz betona?

Večina stropov je narejena iz betona, kljub temu pa se najdejo tudi hiše iz lesa ali suhomontažne gradnje, pri katerih je namestitev krogov nekoliko bolj otežena. Če spadaš v katero od teh skupin, je tukaj nekaj nasvetov.

#1 - Namestitev krogov v lesen strop

Pri lesenem stropu je pomembno, iz katere lesne vrste je narejen – iz masivnega lesa ali kompozita. Nekateri stropi so le prekriti z lesom, v notranjosti pa je morda beton. Vse to je priporočljivo vedeti preden se lotiš montaže. V masiven les lahko izvrtaš luknjo in vanjo priviješ le vijak (ne potrebuješ nujno vložkov). Spodaj so našteti lesni elementi, kateri so priporočljivi za namestitev krogov in kateri ne.

Nosilni

 • masiven les
 • lepljene/križno (CLT) lepljene plošče
 • vezana plošča

Delno nosilni

 • OSB plošča
 • vlaknena plošča

Niso nosilni

 • iveral
 • iverna plošča
 • vsi tanjši elementi

#2 - Namestitev krogov v strop z mavčno ploščo

V nekaterih primerih se iz raznih oblikovalskih ali izolacijskih namenov pod strop montira tudi mavčno ploščo (knauf). Potrebno je vedeti, da mavčna plošča nima bistveno velike nosilnosti, zato vanjo ne moremo vrtati in nastavljati vložkov. Seveda zdrži luč ali okrasek, človeško telo pa bržkone ne. Kaj pa potemtakem lahko storiš?

Prva opcija je, da najdeš drug, bolj primeren strop. Druga opcija pa zahteva nekoliko več znanja o tem, kako je strop zgrajen. Če ima ta konstrukcija pod seboj les in točno veš kje se nahaja, potem lahko slediš zgornjim korakom. Sicer pa na žalost veliko možnosti ni.

Za zaključek: Na kaj vse moraš biti pozoren/a?

Če slediš zgornjim navodilom za enostavno namestitev gimnastičnih krogov, skorajda ni možnosti, da bi šlo kaj narobe. Vseeno pa je predpriprava tista, ki šteje največ. V to je všteto, da se pozanimaš, iz česa je strop narejen, da morebitne lastnike (če to nisi ti) povprašaš za dovoljenje, in da s hrupnim vrtanjem ne motiš sosedov ali sostanovalcev.

To se le minimalne stvari, ki pa se bodo zagotovo povrnile v nekajkratni meri s kakovostno vadbo na gimnastičnih krogih. Upam, da že komaj čakaš!

Avtor

evgen-susnik

Evgen Sušnik

Dipl. inženir lesarstva

Želiš biti obveščen o naslednjih prispevkih?

Naroči se na e-novice

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja