Bradlja, telovadne ročke ali paralele? Kako se odločiti?

lesene-fitnes-paralele

Bradlja je univerzalen pripomoček za krepitev zgornjega dela telesa. Ker radi ustvarjamo in izdelujemo nove produkte, se je v naši trgovini nabralo kar nekaj različnih telovadnih ročk. Med seboj se razlikujejo tako po obliki in funkcionalnosti, kot tudi ceni. Ne veš, kako bi se odločil/a? Bereš pravi članek!

Krepitev zgornjega dela telesa je v zadnjem času zdravega načina življenja še pridobila na pomenu. Ne le pri moški populaciji, temveč čedalje več tudi pri nežnejšemu spolu. Vsak se odloči za določen način treninga: lahko je to fitnes vadba, skupne vadbe ali pa trening z lastno težo. Pri zadnjem naštetem je skleca osnovna in hkrati najbolj številčno izvajana vaja.

Večinoma se skleca izvaja na tleh. Ampak ali veš, da si s tem prikrajšan/a za določen razpon gibanja, pri katerem je mišica najbolj obremenjena? To pa pomeni slabšo efektivnost. Poleg tega pa tudi zapestje ni v naravno prijetnem položaju.

Naštel in opisal bom nekaj lastnosti, ki pomembno vplivajo na izbor določenega tipa lesenih ročk.

#1 - ZAHTEVNOST IN TIP VAJ

Najprej moraš pri samem sebi ugotoviti, na kateri težavnostni stopnji si. Če držiš stojo vsaj 10 sekund v ravnem položaju brez pomoči stene, se lahko kvalificiraš v skupino bolj naprednih telovadcev. To pomeni, da boš kmalu večš/a izvajanju še težjih vaj, pri katerih potrebuješ nekoliko višje ročke. Na večji višini namreč lahko izvajaš bolj povezane vaje in prehode med L-sitom in stojo.

V kolikor si pravkar začel/a s tovrstnimi treningi, je najbolje najprej osvojiti osnovne vaje. Potrebna je le manjša višina in okrogel ali elipsast ročaj (več o tem spodaj). Tudi strošek je takih telovadnih ročk je s tem občutno manjši.

#2 - STABILNOST

Zaradi svoje geometrije se ročke med seboj razlikujejo po stabilnosti. Praviloma so višje ročke manj stabilne od nižjih, vendar pa so v naši trgovini vsi modeli zasnovani tako, da se ob običajnih obremenitvah ne morejo prevrniti. Vsekakor pa je vredno omeniti, da ima mini bradlja na spodnji sliki najboljše stabilnostne lastnosti izmed vseh. 

#3 - OBLIKA ROČAJA

Skozi evolucijo je človek pridobil daljše prste, zato v najbolj optimalni obliki napol stisnjene pesti tvori obliko elipse. V vsakdanjem življenju se tej obliki prilagajajo mnoge stvari kot npr. ročaji bergel, letvice ribstola, nekateri volani …

Po želji za čim boljšim oprijemom in ravnotežjem, smo tudi mi izdelali 2 izdelka z elipsastim ročajem. To sta MINI BRADLJA in TELOVADNE ROČKE. Višina ročaja 41 mm in širina 33 mm omogočata optimalen oprijem.

Ker pa se zavedamo, da niso vse roke enako velike, smo zasnovali prav posebne ročke. To so tristopenjske ročke s tremi debelinami ročajev: 32 mm, 35 mm, 38 mm. Ročaji so sicer popolnoma okrogli, vendar prav tako odlično opravljajo svojo funkcijo. Bonus teh ročk pa je definitivno dizajn!

#4 - TEŽA IN PRENOSLJIVOST

Ta lastnost je povsem odvisna od tebe in od tega, kje treniraš. Če imaš svoje telovadne stvari vedno doma, potem teža ni problem. Če pa želiš opraviti trening zunaj v naravi ali v street workout parku s prijatelji, pa je pomembno, da bradlja ni ravno “štorasta” glede prenašanja.

Naše ročke sem razvrstil po teži:

TELOVADNE ROČKE: 1.6 KG

TRISTOPENJSKE ROČKE: 2 KG

FITNES PARALELE: 3 KG

MINI BRADLJA: 4,5 KG

#5 - KATERI JE TVOJ FAVORIT?

Ker tudi sam rekreativno treniram na ročkah in ker imam seveda vse na dosegu, dobro vem katere mi najbolj ustrezajo. Zagotovo so to FITNES PARALELE. Zakaj? Enostavno zato, ker so višje od ostalih in najbolj primerne glede na vaje, ki jih izvajam. Občutek pri stoji je bolj adrenalinski, zato je vložek truda za obstoj na paralelah večji. Pa še glede oblike ročaja: večina ljudi sicer bolj vzljubi ovalen ročaj zaradi boljšega oprijema. Vendar pa meni ne leži in mi je okrogel ročaj povsem zadosti.

KATERE BOŠ PA TI IZBRAL/A?

Za obveščanje o novih izdelkih nam sledi na INSTAGRAMU.

Avtor

evgen-susnik

Evgen Sušnik

Dipl. inženir lesarstva