Trening, zaradi katerega boš stal/a pokončno tudi v teh časih

Ravnotežje v vsakdanjem življenju

Redno treniraš, a ob tem nekoliko pozabiš na vaje za ravnotežje? Z gotovostjo ti lahko zatrdimo, da nisi edini. Trening ravnotežja je nadvse pogosto pozabljen del naše fitnes rutine. Nemalokrat je to rezultat slabega poznavanja njegovih prednosti za celoten nadzor nad telesom v določenem položaju (npr. pri kompleksni joga pozi) ali pa med samim gibanjem (npr. med smučanjem, tekom in še bi lahko naštevali). Pri vsem tem pa ne smeš pozabiti, da je ravnotežje skupaj z močjo, vzdržljivostjo in fleksibilnostjo ključni sestavni del telesne pripravljenosti vsakega posameznika.

PREMALO POUDARJEN POMEN RAVNOTEŽJA

V sodobnem svetu športa in popolnih fitnes postav ter tako imenovanega »lockdowna« na drugi strani, je premalo poudarjena vloga ravnotežja.

Razumevanje potrebe po ravnovesju v vsakdanjem življenju je bistvenega pomena. Poleg tega se izboljšano ravnovesje nanaša na reakcijski čas, ki je velik del športa in kondicije. Boljši kot je le-ta, boljše so splošne izboljšave in manjše je tveganje za poškodbe. To je še kako pomembno pri dvigovanju uteži ali samega sebe, saj te lahko ta majhna razlika v času obvaruje pred nezaželenimi poškodbami.

Ravnotežje in sposobnost njegove ohranitve je pomembno ne le za športnike, temveč tudi za vsakega laika. Zamisli si, kako bi izgledal tvoj vsakdan, če ne bi bil sposoben/a držati ravnotežja. Verjetno bi večji del le-tega preležal. Ne sliši se zabavno, kajne?

Pri športnih aktivnostih redni trening ravnotežja igra še toliko večji pomen, saj vpliva na povečano samokontrolo telesa, preventivo pred morebitnimi poškodbami in učinkovito rehabilitacijo.

Strokovnjaki športne medicine pogosto razpravljajo o pomenu ravnovesja, še posebej pri razvoju propriocepcije, sposobnosti posameznika zaznati gibanje svojih delov telesa in jih pri tem zavedno ali nezavedno nadzorovati. Tovrstne vaje so hibrid med ravnotežjem, agilnostjo in koordinacijo, ki se lahko izvajajo kot priprava na trening ali pa med samim treningom.

Za natančnejše razumevanje pomena treninga ravnotežja z zdravstvenega vidika si preberite članek na spletni strani Šport je zakon.

VEČ KOT LE TRENING

Telesna vadba nima le kratkotrajnih učinkov, temveč blagodejno vpliva na tvoje dolgoročno zdravje.

Vključitev treninga ravnotežja v tvojo vadbeno rutino ti bo pomagalo izboljšati ravnotežje pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti, kot je stanje na prstih, ko se steguješ proti najvišji polici v kuhinji, hoja po neravnem odseku pločnika ali pa vsakodnevna hoja po stopnicah. Vse to zahteva določeno stopnjo ravnotežja, da pri tem ne padeš.

Telovadba za ravnotežje in razvoj ravnotežja temeljita na principu velikega števila ponovitev. Pri tem pa igrajo pomembno vlogo tudi moč, vzdržljivost ter prožnost.

Upoštevajoč vse prej navedeno, pa je trening ravnotežja priporočljivo izvajati v okolju, ki ti ponuja možnost oprijema v trenutku, ko imaš občutek, da boš padel. Zapomni si, malo pomoči nikoli ne škodi.

VAJE IN PRIPOMOČKI

Trening ravnotežja v osnovi ne zahteva nikakršne opreme in se ga lahko lotiš takoj. Najenostavnejša, a hkrati tudi zelo učinkovita vaja je stanje na eni nogi, ki si jo lahko otežiš že z upogibom kolena ali premikom noge od telesa. Če pa si eden tistih, ki si želijo trening nekoliko otežiti, pa lahko na trgu najdeš marsikateri pripomoček. Sem spadajo različne ravnotežne blazine in deske.

Ne glede na to, ali se ukvarjaš z jogo, funkcionalno vadbo, crossfitom, kardio vadbo ali katerokoli drugo obliko vadbe, so ravnotežne deske odličen dodatek vadbi, saj boš z njihovo uporabo izboljšal/a ravnotežje in hkrati pokuril/a nekaj kalorij.

Vaje na ravnotežnih deskah običajno izvajamo stoje z rahlo pokrčenimi koleni, pri čemer simuliramo pozicijo pri smučanju in vodnih športih. Pripomočki za ravnotežje so priporočljivi in zelo učinkoviti pri terapijah in rehabilitacijah po operacijah, za krepitev sklepov po poškodbah in za krepitev ravnotežja v vseh obdobjih življenja.

Z vadbo na ravnotežnih deskah in drugih pripomočkih namreč z vzpodbujanjem gibalnih in motoričnih sposobnosti krepimo ravnovesje in stabilnost »jedra« ter sklepne sisteme kolen, ram in hrbtenice. Ravnovesje in stabilnost jedra – tiste skupine mišic, ki se razprostirajo od vratu do mednožja – močno prispevata k preprečevanju poškodb. Stabilizacija jedra pa navsezadnje pomaga pri preprečevanju oziroma lajšanju bolečin v križu, kar je še kako pogost pojav v zadnjem času, ko veliko več časa presedimo.

TRENING IN ZABAVA NA ENEM MESTU

Trening ravnotežja pa ti lahko predstavlja tudi zabavo. Za popestritev vaj lahko izvajamo tudi počepe in sklece ter razne variacije.

Novo dimenzijo treningu prinašajo tudi različni gibljivi valji, ki omogočajo izvajanje raznovrstnih vaj, ki na prvi pogled spominjajo na zabavne akrobatske točke. A pri izvajanju le-teh boš še posebej dobro krepil svoj »center«Obremenitev med vadbo je zelo podobna gibanju pri deskanju (tako na morskih valovih ali zasneženih sipinah), zaradi česar se lahko uporablja kot učinkovita športna priprava.

Ne pozabi, vsako vajo si lahko preprosto otežiš, če med njeno izvedbo le zapreš oči. A pazljivo, da ne boš končal v kakšnem kosu pohištva in si tako prigaral kakšno neljubo poškodbo.

ZA KONEC…

Ravnotežje je izredno pomemben pri večini športov, kot tudi pri vsakodnevnih gibih. Potrebno je omeniti, da pri vsaki športni aktivnosti potrebuješ tudi nekaj ravnotežja. Zato je trening le tega še kako pomemben, da posledično zmanjšaš verjetnost za nastanek poškodb.

Za učinkovito vadbo ti ni potrebno odteči 10 kilometrov ali skakati na visoko stopnico, ampak gre za počasno in ponavljajoče se gibanje. Je nujen, a pogosto pozabljen del treninga. Ta popolna vadba ne zahteva nikakršnega prostora ali opreme, zato ga lahko izvajaš kjerkoli in kadarkoli. In ne pozabi – ravnotežje je bistvenega pomena za tvoj kvaliteten danes in jutri, zato mu moraš posvetiti vsaj delček svoje pozornosti.

Avtorica

Živa Remec

Živa Remec

DIPL. TRŽNEGA KOMUNICIRANJA IN ODNOSOV Z JAVNOSTMI

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja