Kako doma izdelati HANGBOARD – DIY

Ročno izdelan hangboard

Hangboard spada med osnovne pripomočke pri treningu plezanja in je hkrati nepogrešljiv del domače telovadnice vsakega plezalca. Pri izdelavi le-tega v ozadju ni bajne znanosti, je pa vsekakor potrebno upoštevati nekaj smernic. Kako izdelati hangboard kar doma in kaj vse potrebuješ pa izveš v nadaljevanju. 

Najprej je potrebno poudariti, da ročno izdelan hangboard seveda ne bo tako dovršen in simetričen kot strojno obdelan. Če se izdelave lotevaš sam/a, potem vzemi v zakup, da bo kakšna luknja večja od pričakovane, rob malce premalo zaokrožen itd … Vse je odvisno od časovnega vložka in tvojih spretnosti, navsezadnje pa tudi od pripomočkov, ki jih imaš doma. Torej, kaj vse potrebuješ?

P.S. Na koncu članka bomo povzeli tudi, koliko časa nam je dejansko vzela celotna izdelava.

Kaj moraš kupiti in kaj že imaš doma?

Pričakovati gre, da če se lotevaš izdelave, že imaš določeno orodje doma in ne boš vseh potrebščin kupoval/a. Kaj že imaš?

Orodje

Potrebuješ:

 • vrtalnik s svedrom 20 mm in 5 mm
 • dleto
 • lisičji rep oz. žaga
 • meter
 • kljunasto merilo
 • pisalo
 • geotrikotnik ali kotomer
 • brusni papir granulacije 80-120

Zgoraj naštete stvari so res osnovna orodja, zagotovo pa si boš delo močno olajšal/a z brusnim in rezkalnim strojev.

Orodje za izdelavo hangboarda
Orodje za izdelavo hangboarda

Material

Za izdelavo hangboarda jasno potrebuješ kos les. Za prodajo in serijsko proizvodnjo sicer uporabljamo bukov les zaradi boljših lastnosti (lepše se obdeluje, višja nosilnost, nima smole), tukaj pa smo raje izbrali smrekovino. Razlog za to je, ker ima smreka manjšo gostoto in ga posledično ročno obdelujemo z manj napora. Sedaj pa glavno vprašanje, kje ta kos lesa dobiti?

Zelo enostavno bi bilo, če poznaš kakšnega mizarja v okolici, ki bi ti bil pripravljen narediti uslugo in odrezati kos deske ter ga primerno obdelati. Vsi seveda nimajo te sreče, se pa les da dobiti tudi v tehničnih trgovinah. Imajo ga v različnih dimenzijah, cena pa lahko odstopa od ponudnika do ponudnika (5-10€). Mi smo uporabili kos lesa dimenzij:

 • dolžina: 60 cm
 • širina: 18 cm
 • debelina: 4 cm

Ko bo deska gotova, jo moraš tudi pritrditi, zato potrebuješ 4-6 vijakov (in vložke, če montiraš v beton). Vijaki naj bodo dolžine 60-80 mm in debeline 5 mm. Vložki morajo biti dimenzij 50 x 8 mm. Vse to prav tako dobiš v tehnični trgovini (Merkur, Sam, Bauhaus …)

Potek izdelave hangboarda po korakih

#1 - Izrez stopničke

Najprej je potrebno narediti izrez za stopničko. Ta je potrebna, saj s tem odstraniš material v spodnjem delu, ki bi sicer nagajal, ko delaš vaje na zgornjih žepkih.

Izmeriš 60 mm po širini in 10 mm v globino in z lisičjim repom ali drugo žago ižžagaš ta del.

Izrez stopničke
Izrez stopničke

#2 - Izrez klančine

Na zgornji strani hangboarda se običajno nahaja ena ali več klančin. Mi smo v tem primeru naredili eno in sicer s kotom 30°. Kot klančine izmeriš in določiš s kotomerom ali geotrikotnikom in nato z lisičjim repom odžagaš označeni del. Če imaš dovolj časa in volje, lahko narediš tudi več različnih klančin kot na primeru FingerBoarda 2.0.

Kot si prilagodi glede na svoje zmožnosti. Po grobi oceni je za začetnike primeren kot 20°, za nekoliko bolj zahtevne uporabnike pa tudi 35° ali več.

Izrez klančine
Izrez klančine

#3 - Označevanje velikosti in globine žepkov

Za vsak dober izdelek je najprej potrebno imeti dodelan načrt. V tem primeru smo ga zarisali kar na desko. Žepki se po navadi delijo na 1-, 2-, 3- in 4-prstne, torej so različno dolgi. Prav tako pa imajo več globin, ki narekujejo zahtevnost deske. Tukaj imaš odlično priložnost, da si desko ustvariš prav za tvoj nivo težavnosti! Če ne veš, katere dolžine in globine žepkov bi uporabil/a, si poglej načrte naših izdelkov.

Za nekoliko bolj enostavno postavitev je idealna deska FingerPeg 1.0, za višjo težavnost pa Fingerboard 2.0. Na obeh izdelkih najdeš točne dimenzije in vse ostale informacije, ki jih lahko s pridom uporabiš pri izdelavo svojega pripomočka. Po pregledu in odločitvi o velikosti žepkov, jih s svinčnikom enostavno narišeš na desko. Sedaj pa prihaja glavni del!

Načrt hangboarda
Načrt hangboarda

#4 - Vrtanje žepkov

Vrtanje lukenj za hangboard
Vrtanje lukenj

Žepki imajo običajno širino 20 mm. Idealno za sveder s takim premerom. V kolikor ga nimaš, uporabi manjšega in izvrtaj več lukenj. Nič ne bo narobe tudi, če uporabiš večji sveder (npr. 25 mm). Vsaki luknji, ki jo izvrtaš, s kljunastim merilom izmeri globino in poskrbi, da so vse luknje v določenem žepku na istem nivoju. To delo sicer vzame veliko časa, vendar je pomembno, da s svedrom odstraniš kar se da veliko materiala. Tako boš imela/a kasneje manj preostalega dela. Kaj te še čaka?

#5 - Oblikovanje žepkov z dletom

V tem trenutku si že skoraj pri koncu, preostanejo ti le še finese. V roke vzameš dleto in s strganjem odstraniš dele med izvrtanimi luknjami. V tem delu glavno vlogo igra izbira lesne vrste. Mi smo izbrali smreko, ki spada med mehkejše lesove, zato je to delo precej lažje kot npr. pri bukovini. 

Oblikovanje žepkov hangboarda
Oblikovanje žepkov

#6 - Zaokroževanje robov z dletom

Pri treningu na hangboardu je pomembno, da zdržiš na njem čim dalj časa – do bolečine v mišicah. In ne do bolečine v prstih zaradi ostrega robu. Zato je potrebno robove lepo zaokrožiti. To prav tako storiš z dletom, ki ga držiš le nekaj stopinj nad desko in z njim poizkušaš oblikovati simetrične okrogle robove. Zaokrožiš lahko le spodnje dele žepkov, zgornji del pa lahko le malo pobrusiš. Mi smo zaokrožili kar vse, da lepše izgleda in je bolj prijetno na dotik.

Zaokroževanje robov hangboarda
Zaokroževanje robov

#7 - Brušenje

Za zaključek vzameš v roke brusni papir granulacije 80, 100 ali 120 in celotno desko pobrusiš. Najlažje je, če nek kos lesa “oblečeš” v brusni papir in tako povečaš efektivnost brušenja. Seveda boš proces precej pospešil/a s kakšno vibracijsko brusilko ali kaj podobnega. Preostane ti le še 1 minuta za zadnji korak in že lahko začneš trenirati!

Brušenje robov hangboarda
Brušenje robov hangboarda

#8 - Vrtanje lukenj za privijačenje hangboarda na steno/tram ...

Pri naših trening deskah je izvrtanih 6 lukenj za privijačenje, h katerim spada tudi komplet vijakov in vložkov. Na ročno izdelanem hangboardu pa smo naredili le 4 luknje, kar bi moralo prav tako zadostovati. Luknje premera 5 mm izvrtaš na sredini določenih žepkov. Na koncu jih lahko še poglobiš z grezilom, da se glava vijaka skrije.

Vrtanje lukenj za pritrditev
Vrtanje lukenj za pritrditev

Tako, tvoj ročno izdelani hangboard je končan! Najdi primerno mesto in ga namontiraj. 

Sedaj te verjetno zanima, kolikšen je časovni vložek za ta izdelek. Spodaj je okviren seštevek.

Časovni vložek za ročno izdelan hangboard

Čas, porabljen za izdelavo plezalne deske se lahko precej razlikuje od človeka do človeka. Dejavniki, ki vplivajo na to so tehnične sposobnosti in spretnost osebe, vrsta orodja ter lokacija (oddaljenost od trgovine). Spodaj je okviren časovni izračun za povprečno spretnega človeka:

 • nakup lesa, vijakov in vložkov – 1 h 30 min
 • priprava orodja – 30 min
 • ročni izrez stopničke in klančine – 1 h 15 min
 • označevanje žepkov (načrt) – 15 min
 • vrtanje in merjenje žepkov – 30 min
 • oblikovanje in zaokroževanje žepkov – 1 h
 • brušenje – 15 min
 • vrtanje lukenj za privijačenje – 5 min
 • montaža hangboarda na steno/tram – 45 min
 • odmor za malico – 30 min

Skupni čas: 6-7 h.

V ta seštevek pa niso vključene morebitne napake in dodatni odmori, ki včasih še kako pridejo prav. Še posebno pri ročnih opravilih. Za celotno izdelavo torej lahko rečemo, da moraš “žrtvovati” eno delovno soboto.

Ročno izdelan hangboard
Ročno izdelan hangboard

Za zaključek še nekaj namigov

Da ti bo lažje, je tukaj še nekaj nasvetov, da se izogneš določenim napakam, ki lahko izdelavo močno podaljšajo. Zapomni si tole: začetni koraki so najpomembnejši – če boš dobro narisal/a načrt, bodo naslednji koraki lahko bolj popolni. Luknje bodo bolj simetrične, v liniji itd. Naprej, potrudi se pri vrtanju lukenj. Ne vrtaj “na polno” že kar na začetku. Izvrtaj, pomeri, izvrtaj, pomeri … Namreč, ko material enkrat izvrtaš ga ne moreš več nadomestiti. Torej, potrudi se pri vsakem koraku posebej. Pri brušenju pa odpravljaj le finese – verjemi, da se tu ne da več prav dosti narediti.

POMEMBNO: izdelavo hangboarda vzemi za hobi in ne za nekaj s čimer boš prihranil denar. Če si samo omislimo znani stavek “čas je denar”, ti je lahko po izračunu porabljenega časa jasno, da nisi prihranil/a nič. Namreč, če te ure porabiš za delo v panogi, kjer si uspešen/a, boš v istem času prihranil/a dovolj denarja za nakup lepe in dovršene deske. Seveda pa se ob izdelavi tudi nekaj naučiš, kar si lahko šteješ v plus. No kakorkoli – gremo na delo!

Hangboard in FingerPeg 1.0
Hangboard in FingerPeg 1.0

Avtor

evgen-susnik

Evgen Sušnik

Dipl. inženir lesarstva

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja